Vragen veiligheid noodopvang vluchtelingen

Sinds 2015 is er bij het Autotron in Rosmalen sprake van een noodopvang voor vluchtelingen. Een opvang die onze steun heeft omdat het vluchtelingen een veilige plek geeft van waaruit zij hun asielprocedure kunnen starten. 

Vanuit de samenleving zien we veel vragen en signalen van onrust. Het maatschappelijke debat rondom de opvang van vluchtelingen is de nuance verloren. Zeker bij een grote maatschappelijke dynamiek is goede communicatie over feiten en het tonen van begrip voor inhoudelijke vragen van belang.

Gelukkig zien we dat het college dat goed oppakt op de onderdelen waar het college over gaat rondom de opvang van vluchtelingen. Zo communiceert het college actief over de noodopvang en over de komst van het azc op Coudewater, zowel met de gemeenteraad als omwonenden. 

De afgelopen dagen zien we in de media berichten over incidenten binnen azc’s en noodopvangen. Het afgelopen halfjaar zouden er ruim 2700 (gewelds)incidenten geweest zijn in alle locaties voor opvang van vluchtelingen in Nederland. Vandaag kwam daar het bericht van het Brabants Dagblad bij over flinke overtredingen van de huisregels binnen de noodopvang bij Autotron.

Het gaat hierbij om serieuze signalen, waarbij het van belang is dat deze in het juiste perspectief gezet worden en waar duidelijk moet zijn wat de feiten zijn. Om die reden vragen wij het college om in samenwerking met het COA, dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor de interne organisatie van de opvang, om de onderstaande vragen te beantwoorden.

  1. Landelijke cijfers spreken van ruim 2700 incidenten in het eerste halfjaar van vorig jaar in alle azc’s. Kan het college een overzicht geven van het aantal meldingen en het type meldingen dat voor de noodopvang in Autotron ontvangen is?
  2. Hoe verhouden het aantal meldingen bij de noodopvang zich tot het gemiddelde aantal meldingen dat de hulpdiensten vanuit de gehele gemeente ontvangen?
  3. Het Brabants Dagblad berichtte op 4 februari over flinke overtredingen van de huisregels binnen de noodopvang bij Autotron. Is het college bereid om het COA te vragen dit serieus te onderzoeken en de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen?