Vragen parkeren Annenborch en JBZ Rosmalen

Ten behoeve van met name bezoekers van de ruim 150 bewoners (138 appartementen) van zorgcentrum Annenborch, als ook voor de patiënten van het Jeroen Boschziekenhuis locatie Rosmalen, is op het terrein voor deze instellingen een parkeervoorziening aangelegd. (totaal 81 parkeerplaatsen aan de voorzijde van de instellingen en 16 parkeerplaatsen aan de “Noordzijde”).

Bezoekers van de zorginstelling en het Jeroen Boschziekenhuis maken over het algemeen maximaal enkele uren per bezoek (minder dan een dagdeel) gebruik van deze voorziening (bezoek aan ouders/ bekenden of ziekenhuisspecialisten).

Veel van deze parkeerplaatsen (zo niet de meeste) worden echter gebruikt door forensen die gebruik maken van het openbaar vervoer per spoor. Auto’s die door deze forensen hier worden geparkeerd staan hier meestentijds de gehele dag.

Nadeel van het parkeren door deze forensen is dat bezoekers - die vaker dan gemiddeld minder goed ter been zijn - aan de instellingen slechts beperkt of zelfs geen gebruik kunnen maken van deze parkeervoorziening.

De meest nabij gelegen alternatieve parkeervoorziening (de voor en achterzijde van Perron 3) is voor veel van de patiënten van het ziekenhuis en bezoekers van het zorgcentrum te ver weg van de te bezoeken instelling ligt.

Op vragen van het management van Annenborch aan de gemeente over de mogelijkheid de parkeertijd te limiteren, werd in het verleden geantwoord dat dat niet mogelijk was omdat het hier een openbare parkeervoorziening betreft en de parkeerplaatsen niet alle 24 uren bezet zijn.

Toch ziet de Bossche VVD voordelen bij het limiteren van de parkeertijd, door bijvoorbeeld het invoeren van een blauwe zone. Op deze manier wordt het gebruik van de parkeerplaatsen door langparkeerders ontmoedigd en blijven de parkeerplaatsen beschikbaar voor de bezoekers van het ziekenhuis en de zorginstelling, waar de parkeerplaatsen voor bedoeld zijn.

Vragen:

  1. Is het college het met de Bossche VVD eens dat het “forensen parkeren” de parkeermogelijkheid voor – de vaak minder goed ter been zijnde - patiënten en bezoekers van het Jeroen Boschziekenhuis locatie Rosmalen en zorgcentrum Annenborch beperkt?
  2. Is het college het met de Bossche VVD eens dat het beperken van de parkeertijd voor alle gebruikers van de parkeervoorziening het gebruik van de parkeervoorziening Jeroen Bosch door bezoekers en patiënten zal optimaliseren en het gebruik van de parkeerplekken door forensen daarmee wordt ontmoedigd?
  3. Is het college het met de Bossche VVD eens dat er een (deel) oplossing ligt bij het invoeren van een blauwe zone?
  4. Indien u daar positief op reageert is het college dan ook bereid deze maatregel binnen afzienbare tijd te realiseren?