Bouwen aan onze economie en goed bewegen

Bouwen aan onze economie, ondernemers helpen en blijven helpen, het steunen van onze gewaardeerde verenigingen en investeren in sport en beweging. Dat was de boodschap van André Rotman en Wendy De Groot afgelopen maandag in de commissie bedrijvigheid.

Bijdrage André Rotman

 

Voorzitter, het afgelopen jaar en dit jaar was economisch gezien in veel branches onzeker. Onzeker voor werknemers en onzeker voor de ondernemers. Het komend jaar zal misschien niet anders zijn.

Maar onzekerheid moet niet leiden tot afwachten maar kansen grijpen en kansen creëren.

We moeten gaan “Bouwen” na de crisis, ondernemers helpen cq faciliteren zodat we de onzekerheid te lijf gaan en de kansen gaan keren. Afgelopen periode zijn daar al veel activiteiten voor opgestart/vormgegeven:

Datastad (Grasso/Grenco/Innovatiedistrict)

De eind 2020 gestarte “Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers”

De inzet van Ondernemerslift+

Versterken toerisme/recreatie en daarmee ook de economie:
   - Den Bosch partners
   - Binnenstadmanager
   - Economisch perspectief Brede Binnenstad
   - Bossche zomer

Hier moeten we zeker mee doorgaan!

Naast de verwoorde onzekerheid voor werknemers en ondernemers voor hun baan, voor hun onderneming kennen we op dit vlak nog een andere uitdaging: Het toekomstig tekort op de arbeidsmarkt.

We willen hier nu aan 1 categorie specifiek aandacht besteden: ambachten en technische beroepen.

De Bossche VVD vraagt zich af, en de wethouder wordt uitgedaagd om hierop te reageren, of onze inwoners die werkloos geworden zijn of in de bijstand zitten geïnteresseerd kunnen worden in een ambacht of een technisch beroep. Deze sector kampt met enorme personeelstekorten en deze worden alleen maar groter, dit is een groot probleem maar daarmee ook een grote kans.

Wij hebben in onze gemeente een fantastisch onderwijsinstituut die hierin aangehaakt zou kunnen worden: KW1C. Wij vragen ons af of KW1C niet een grote rol kan spelen voor onze mensen die in de bijstand zitten, opleiden voor een ambacht of een technisch beroep. Baan gegarandeerd!

Economisch èn maatschappelijk zouden dit zeer mooie resultaten op kunnen leveren!

Wederom vanuit het economische èn maatschappelijke perspectief gezien is Bossche VVD van mening dat het college eens moet bekijken of er aan 1 of allebei van de volgende projecten extra financiële ondersteuning gegeven kan worden:

·        Ondernemerslift+ heeft een fantastisch project waar innovatieve ondernemers aan maatschappelijke opgaven gekoppeld worden ((Zorgoppas (kind met gedragsproblemen) – InnAut (ontdekken technische talenten bij mensen met autisme).

·        SPARK heeft een initiatief waarbij jongeren met een zgn rugzakje geholpen worden naar een baan of opleiding in de techniek. (moeilijke groep zonder al te veel regelingen aan het werk krijgen).


Bijdrage Wendy De Groot
Voorzitter, na een jaar waarin sport voor velen op laag pitje heeft gestaan voor zowel de beoefening als ervaring, zit er nu weer een actieve tijd aan te komen.

Dat neemt niet weg voorzitter, dat we zijn geschrokken van de stand van zaken op het gebied van sport en bewegen. Door de veranderingen in het sport en beweeg gedrag zijn er landelijk zo’n 46.000 ‘gezonde levensjaren’ verloren gegaan, zijn de gezondheidsverschillen verder toegenomen en is overgewicht een steeds groter probleem. En met alleen weer terug naar het “oude normaal” lossen we dat niet op. Er is meer nodig op het gebied van voorlichting en educatie, een beschikbaar en toegankelijk aanbod en op het gebied van voorzieningen voor binnen- en buitensport. De laatste twee zijn intensief en vragen om hoge investeringen over meerdere jaren, waar helaas in de huidige financiële situatie geen ruimte voor is. De eerste optie is echter haalbaar op korte termijn, dan hebben we het namelijk over preventie. Mensen die fysiek gezond zijn, zijn weerbaarder tegen tegenslagen waardoor uiteindelijk minder investeringen nodig zijn. Zo heeft de Nederlandse Sportraad recent nog berekent dat iedere € die we investeren in sport, er op andere domeinen 2,5 scheelt. Dat is nog eens maatschappelijk rendement! Maar daarvoor is wel een integrale en beleid overstijgende aanpak nodig tussen verschillende budgetten.

En voorzitter, niet alleen kunnen we weer binnen- en buitensporten, maar ook sportevenementen komen er eindelijk weer aan. Met grote vreugde vernamen wij afgelopen week dan ook dat de Vuelta in 2022 onze gemeente aandoet. Fantastisch! Want sport verbroedert en dergelijke sportevenementen zijn goed voor de motivatie om zelf te gaan sporten maar ook als impuls voor de stad. Zou het niet mooi zijn als we zouden inzetten op iedere 4 jaar zo’n (inter)/nationaal sportevenement in onze gemeente?

Voorzitter, ik refereerde zojuist in de behandeling van de jaarstukken al aan de werkwijzen die we hanteren in het cultureel domein. Daarbij valt het de Bossche VVD op dat we vooral sturen op neerzetten van activiteiten, terwijl het maatschappelijke effect niet wordt gemeten. Terwijl dat juist is wat we zouden moeten willen weten. Bereiken we met ons culturele programma wel een gevarieerd publiek? Bereiken we mensen die anders niet of nauwelijks in aanraking komen met cultuur? Zetten we activiteiten neer die een sociaal effect sorteren?

We willen grotere en zeer gewaardeerde verenigingen die een brede maatschappelijke functie vervullen, zoals de carnavalsverenigingen, waarderen voor het werk wat gedurende het hele jaar wordt verricht en waarmee ze sociale cohesie in wijken, dorpen en stad brengen. We willen initiatieven die hun nek uitsteken om met hun activiteiten doelgroepen te bereiken die anders over het hoofd worden gezien nadrukkelijker aandacht geven. En helaas lijken we met de huidige werkwijze onvoldoende te weten wat de impact is die we realiseren. Daarom stelt de Bossche VVD voor om te onderzoeken welke werkwijzen er gehanteerd kunnen worden om impact gestuurd te subsidiëren waarbij het maatschappelijke effect centraal staat.

Voorzitter, dan over naar cultuurhistorische kwaliteit in onze mooie gemeente. Er blijkt sprake te zijn van een zeer geringe toevoeging van gemeentelijke monumenten. En dat VZ, dat vindt de Bossche VVD maar wat zonde. Want onze gemeente bezit nog veel gebouwde kwaliteiten die nog onvoldoende wordt beschermd tegen mogelijke afbreuk. De Bossche VVD zou graag zien dat we een uitgebreide inventarisatie doen van mogelijk nieuwe gemeentelijke monumenten, zoals nu ook het geval is bij de Zuiderpassage.