Goede ontsluiting en parkeren in het hart van Rosmalen

Het hart van Rosmalen is volop in beweging. Nieuwbouwwijk De Hoef is vanaf januari 2021 in ontwikkeling en meer reizigers maken gebruik van Station Rosmalen. Goede ontsluiting en voldoende parkeerplaatsen moeten gerealiseerd worden om de buurt leefbaar en bereikbaar te houden.

De Hoef

Nieuwbouwwijk De Hoef is vanaf januari 2021 volop in ontwikkeling en vormt een mooie aanvulling van het Rosmalense woningaanbod. De ligging is wat betreft bereikbaarheid gunstig gelegen, namelijk dichtbij station Rosmalen en ook goed bereikbaar met de auto. Echter de ontsluiting van de wijk laat, zeker met de nieuwe bouwontwikkelingen, te wensen over. De enige ontsluitingsweg voor autoverkeer bevindt zich voor de hoofdingang van zorgcentrum Annenborch. En vormt de enige directe ontsluitingsweg voor zowel de huidige als de nieuwe bewoners van de wijk. Deze route wordt gebruikt door fietsers en auto’s, waarvan die laatste groep, ook gebruik dient te maken van de voor de fiets bedoelde paden om bij de appartementen te komen.

Deze ontsluiting wordt niet alleen zwaar belast, maar leidt ook vaak tot onveilige situaties voor alle bewoners, maar vooral voor de bewoners van Annenborch. Deze bewoners zijn niet alleen op leeftijd, maar ook kwetsbaar. Een van de weinige manieren van lichaamsbeweging is hun rondje rondom Annenborch, dus is het van groot belang dat zij daar veilig kunnen wandelen. Daarnaast organiseert Annenborch al jarenlang en met enige regelmaat buitenactiviteiten voor haar bewoners, en dat doet zij rondom haar hoofdingang. Dezelfde locatie waar én de toegangsweg naar De Hoef loopt én ook de druk bezette parkeerplaats van Annenborch is gelegen.

Signalen van onvrede over de ontstane situatie bereiken ons zowel vanuit Annenborch als van de wijkbewoners De Hoef, dat het samenkomen van verkeersstromen (waaronder autoverkeer) pal voor het zorgcentrum in De Hoef tot onwenselijke en verkeersonveilige situaties leiden.

Parkeergelegenheid

Station Rosmalen wordt goed gebruikt door OV reizigers, reizigers die onder meer met de auto naar het station komen. Die auto is vaak nodig om van station naar huis te komen en kan om verschillende reden de beste vervoersoptie vormen. Er dienen voor treinreizigers voldoende parkeermogelijkheid te zijn op of rondom het station Rosmalen. Maar doordat deze onvoldoende beschikbaar zijn maakt de treinreiziger vaak gebruik van het (niet afgesloten) parkeerterrein voor Annenborch. Terwijl deze parkeergelegenheid vooral bedoelt is voor bezoekers van Annenborch en patiënten van de dependance van het Jeroen Bosch ziekenhuis.


Reeds jaren geleden (ongeveer 6 jaar) is door de verantwoordelijke wethouder beloofd parkeergelegenheid te realiseren achter “Perron 3”, om zo ook de parkeerterreinen bij Annenborch te ontlasten. Tot op heden is dit niet gerealiseerd.

Het wildparkeren bij Annenborch bevestigd nog eens dat er een behoefte is aan meer parkeerplaatsen rondom Station Rosmalen welke goed ontsloten, zichtbaar (sociale controle en veiligheid) en overzichtelijk ingericht zijn.

Om beide ontwikkelingen in het hart van Rosmalen in het goede banen te leiden vraagt ons raadslid Eva Eigenhuijsen om actie van de gemeente!