Verkeersstructuur binnenstad

De afgelopen tijd is er in de Bossche politiek veel te doen geweest over de nieuwe verkeersstructuur rondom de binnenstad, die 10 december jl. ter besluitvorming voorlag in de gemeenteraad. Deze nieuwe verkeersstructuur betekent dat doorgaand verkeer de komende zes jaar stap voor stap van de binnenstadsring geweerd gaat worden. Dit gaat gebeuren met zogeheten knips op de Zuid-Willemsvaart, de Stationstunnel, de Veemarktweg, de Koningsweg en de Zuidwal. Alle parkeergarages rondom het centrum zijn in dat geval nog slechts vanaf één kant bereikbaar. Een voorbeeld van een knip zoals we deze nu al kennen is de Van Berckelstraat. De gehele binnenstadsring zal ook naar dertig kilometer per uur gaan. Voor de Bossche VVD was dit een ongelooflijk lastig besluit. We herkennen problemen met hardrijders en rondjesrijders en we willen ook graag de binnenstad verder opknappen. We hechten natuurlijk ook enorm aan een goede bereikbaarheid en een florerend ondernemersklimaat.

Voor de zomer al gesproken over de uitkomsten van de verkeersstudie

Voor de zomer, toen de verkeersstudie waarop dit raadsvoorstel gebaseerd is, gepubliceerd werd, hebben wij in de commissie al aangegeven behoorlijk wat vraagtekens te hebben bij de plannen. Deze waren als volgt kort samen te vatten:

  1. Beperkte oost-westverbindingen: Naast de Zandzuigerstraat zouden snelwegen als alternatief dienen, wat extra druk op de A2 en A59 creëert, terwijl deze al vast staan in de spits.
  2. Economische impact: De gevolgen voor ondernemers in de binnenstad waren onvoldoende onderzocht. Daarom lagen de knips op de Zuidwal en de Zuid-Willemsvaart het gevoeligste voor ons.
  3. Onzekere verkeersmodellen: De plannen zijn gebaseerd op modellen met veel aan elkaar geschakelde onzekerheden. Daardoor wordt de uitkomst van het geheel en of het wel kan, nog onzekerder.
  4. Ontbrekende fasering: De VVD wilde eerst de doorstroomassen verbeteren voordat eventuele knips werden aangebracht.
  5. Randvoorwaarden: Plannen voor parkeerverwijsborden, fietsenstallingen en vergroening ontbraken.

Na dit debat is het college aan de slag gegaan met de input. Op dat moment waren de reacties vanuit de raad, op de Bossche VVD na, vrijwel uitsluitend positief. Dat gaf al aan dat een meerderheid van de raad deze plannen graag gerealiseerd zag worden en liever vandaag dan morgen.

Veel gesproken met ondernemers over hun zorgen

In het traject daarna hebben wij als fractie veel gesproken met de ondernemers, die terecht hun zorgen hebben geuit over de onzekerheden die de plannen met zich meebrachten. Ook hebben zij hun ontevredenheid geuit over het participatietraject. Deze gesprekken met ondernemers hebben indruk gemaakt op onze fractie. Vaak ging het over het verdienvermogen van hun zaak, of ze nog wel toekomst hadden in onze binnenstad en of ze hun gezinnen nog van onderhoud zouden kunnen blijven voorzien. Dat heeft diepe indruk gemaakt en is ons niet in de koude kleren gaan zitten.

Raadsvoorstel was verbetering ten opzichte van de studie, maar nog niet voldoende

Bij het publiceren van het raadsvoorstel zagen wij enkele zaken terugkomen waar wij ons voor de zomer hard voor hadden gemaakt, maar ook dat enkele van onze zorgen nog niet weggenomen waren. Zo was er een pakket aan randvoorwaarden meegenomen rondom parkeerverwijsborden, vergroening en fietsenstallingen. In de fasering is ook aangegeven dat er eerst gewerkt wordt aan extra verkeerscapaciteit voor de doorstroomassen, voordat de knips worden gelegd op de binnenstadsring. Daarnaast is de uitvoering uitgesmeerd over zes jaar, in plaats van zo snel mogelijk alles tegelijk realiseren, wat een groot deel van de raad en ook de coalitie had gewild. De Zuidwal was voor ons de minst uitlegbare knip, dus die moest sowieso naar het einde. Daarbij zat in het raadsvoorstel een voorwaarde dat er continue monitoring van effecten van maatregelen plaats zal vinden.

Dat waren enkele aspecten van het raadsvoorstel die verbeterd waren ten opzichte van de verkeersstudie zelf. Echter, nog steeds hadden wij enkele grote zorgen:

  • De zorgen rondom de Zandzuigerstraat waren niet weggenomen en ook het feit dat de snelwegen als alternatief werden gezien, is nog altijd onderdeel van het definitieve raadsvoorstel.
  • De onzekerheden rondom de economische impact en de gestapelde onzekerheden van de verkeersmodellen vormden nog altijd de basis van het raadsvoorstel. De integrale benadering was wel verbeterd ten opzichte van de studie, maar nog niet compleet.
  • Hoewel de fasering wel is opgenomen in de plannen, hadden we toch nog grote vraagtekens bij het feit dat de Zuid-Willemsvaart als een van de eerste knips gezet gaat worden. Dit is tegenstrijdig met de reden dat de verkeersstructuur aangepast gaat worden, namelijk het omleiden van doorgaand verkeer. De Zuid-Willemsvaart kent volgens de verkeersstudie op dit moment echter tachtig procent bestemmingsverkeer. Het is in de ogen van de Bossche VVD dus niet logisch om daar te beginnen.

Bossche VVD heeft zich ingezet voor aangepaste fasering en realisatie van ‘laaghangend fruit’

De Bossche VVD heeft zich daarom in de raad ingezet voor een aangepaste fasering, waarbij eerst het zogeheten laaghangende fruit gerealiseerd zou worden: Dertig kilometer per uur op de binnenstadsring en opwaardering van de doorstroomassen, met eventueel zeventig kilometer waar het kan (bijvoorbeeld op de Bruistensingel of de Zandzuigerstraat). Daarna zouden we stap voor stap knips kunnen leggen, te beginnen met de Koningsweg, waar zeventig procent van het verkeer doorgaand is. Op die manier kan je per maatregel monitoren wat de verkeersbewegingen doen, maar ook wat de economische impact is. In het voorstel van de Bossche VVD zouden de knips op de Zuid-Willemsvaart en de Zuidwal naar het einde verplaatst worden, met een apart afweegmoment voor de volgende gemeenteraad om te bepalen of die nog wel echt nodig zijn. Dit zijn immers de twee maatregelen met de grootste impact op het bestemmingsverkeer en dat willen we juist behouden, zodat onze ondernemers kunnen floreren.

Geen steun voor onze ideeën, wel overgrote meerderheid voorstander van het raadsvoorstel

Helaas bleek in het commissiedebat van 26 november jl. dat onze zorgen niet of nauwelijks werden gedeeld. De onzekerheden waar wij op wezen en de zorgvuldigheid die we daarbij willen betrachten in de uitvoering van de plannen, werden veelal weggewuifd door de meeste andere partijen. Dit gebeurde regelmatig zonder een in onze ogen degelijke onderbouwing.

Dat bracht ons als fractie in een lastig parket. Aan de ene kant is dit voor ons een principieel punt, omdat de ondernemers aangaven zich niet voldoende gehoord te voelen en de onzekerheden over de economische impact niet weggenomen waren. Aan de andere kant gaat de uitvoering van deze plannen de komende zes jaar het verschil maken tussen wel of geen succes, juist vanwege al die onzekerheden. Daarbij wordt er ook nog gesproken over een selectief toegangssysteem binnen de binnenstadsring (hiermee wordt per 1 januari gestart in de Hinthamerstraat) en een parkeervisie.

Deze onderwerpen hebben zo mogelijk een nog grotere impact op het ondernemersklimaat in de binnenstad dan de verkeersstructuur. Daarom willen we ook hierbij betrokken blijven. De uitslag in de commissievergadering van 26 november was helder: Minimaal 28 van de 39 zouden voor de nieuwe structuur stemmen. Gezien de vele onzekerheden die de uitvoering van deze plannen met zich meebrengen, vonden wij het als Bossche VVD-fractie cruciaal dat we bij de uitvoering betrokken zijn. Juist om als kritisch tegengeluid te blijven toetsen wat we waarom en wanneer doen.

Enorm lastig besluit

Dit was absoluut geen makkelijk besluit en we zijn hierbij niet over een nacht ijs gegaan. Meerdere scenario’s zijn besproken, maar we hebben besloten om de verantwoordelijkheid voor die uitvoering op ons te nemen, juist omdat de mensen die zich terecht zorgen maken, niets aan ons zouden hebben als we onszelf met een principieel besluit aan de zijkant hadden gezet. Daarbij hebben we nog bedongen dat er meer aandacht komt in de monitoring voor de economische impact van de maatregelen en dat er extra middelen komen voor het versneld opknappen van de binnenstad. Dit om de ondernemers tegemoet te komen en de stad aantrekkelijk te houden voor bezoekers. Verder is er een motie aangenomen om een begeleidingsgroep in te stellen voor het verdere participatietraject, vanwege de geluiden dat niet iedereen zich in eerder stadium goed gehoord heeft gevoeld.

Nogmaals, dit is voor ons nog altijd geen ideaal besluit en we hebben hier enorm mee geworsteld. Gezien de omstandigheden zoals hierboven beschreven, hebben wij echter gemeend dat deze oplossing beter was dan de andere mogelijkheden. Wij zullen ons blijven inzetten voor een goede bereikbaarheid en dito ondernemersklimaat. Daarom zullen we de uitvoering van deze plannen met argusogen blijven volgen.