Mogelijkheden voor buitensport essentieel, juist nu!

Sporten in de openbare ruimte is in de afgelopen decennia steeds populairder geworden, maar heeft de afgelopen twee jaar dankzij de pandemie een nog grotere vlucht genomen. Calisthenics is een van deze sporten die aan populariteit wint. Als Bossche VVD vinden wij het belangrijk dat er wordt ingezet op sport en beweging door de gemeente. En dan moeten er voldoende en kwalitatief goede faciliteiten beschikbaar zijn.

Sporten is de openbare ruimte is het afgelopen decennia steeds populairder geworden, maar heeft de afgelopen twee jaar dankzij de pandemie een nog grotere vlucht genomen. Dit betreft natuurlijk wandelen, fietsen en hardlopen, maar ook nieuwe(re) vormen van buitensport zoals bootcamps, crossfit, free running en calisthenics winnen aan populariteit. Deze laatste vorm is een krachtsport waar men met hun eigen lichaamsgewicht en weinig middelen werken aan kracht, uithoudingsvermogen en acrobatiek. Calisthenics wordt beoefend in speciale, parken in de openbare ruimte en is zeer populair bij (jong)volwassenen tussen de 20 en 35 jaar oud, in deze doelgroep wordt momenteel door maar zo’n 35% voldoende bewogen.

In onze gemeente waren er twee calisthenics parken, aan de Geenbergenstraat in Rosmalen en in de Maaspoort bij jongerencentrum de Poort aan het Geerke. Deze parken hebben een goede reputatie en trekken sportende (jong)volwassenen aan uit de omgeving. Op een doordeweekse avond waren al gauw 30 – 40 sporters te vinden in en rond het park, verdeeld over groepslessen en individuele sporters.

Dit hoge gebruik kwam niet alleen vanwege het park zelf, maar ook vanwege aanwezige bankjes, prullenbakken, fietsenrekken en de bij het jongerencentrum brandende verlichting. Helaas is door de ontwikkelingen in het jongerencentrum ook het calisthenics park daar buiten ontmanteld. Dit tot groot verdriet van de gebruikers uit de wijk. Het park aan de Geenbergenstraat zal nu vermoedelijk intensiever gebruikt worden, maar hier ontbreekt helaas verlichting. Hierdoor is in de avonduren sporten tijdens de donkere wintermaanden niet mogelijk.

De Bossche VVD ziet kansen om sport en bewegen in de openbare ruimte verder stimuleren, met onder andere Calisthenics faciliteiten. Juist omdat Calisthenics een laagdrempelige en gratis manier om te sporten is en hele andere doelgroep aanspreekt dan sportverenigingen en andere leeftijdsgroepen aantrekt dan speeltuinen, skate- en jeu de boulesbanen zien wij hier graag meer van terug in onze openbare ruimte, parken en buurten.

Commissielid Freek van Haren heeft hierom dus de nodige vragen gesteld aan het College.